Van nectar tot honing

Hoe bijtjes honing maken, is eigenlijk een wonderlijk proces.

Bijen hebben een speciale, buisvormige tong, waarmee ze nectar uit bloemen kunnen op zuigen. In de maag van de bij worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd aan de nectar. Dit gebeurt wanneer de bij terugvliegt naar de bijenkast. Daar aangekomen, braakt de bij de reeds deels bewerkte nectar uit en geeft deze zo door aan de werkbijen. Zij verrijken de nectar verder met enzymen en onttrekken het overtollige water er deels uit.

De bijen slaan vervolgens de bewerkte nectar op in een cel van de raat. Daar rijpt de honing verder. De bijen wurgen en waaieren de honing zodat het vochtgehalte nog sterk daalt. Wanneer er voldoende vocht is weggehaald, verzegelen de bijen door middel van een wasdekseltje het vakje met de nu rijpe, stroperige honing. Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing nog maar ongeveer 18%.

De honing die bijen maken, dient voornamelijk als voeding voor de bijen zelf. Ook tijdens het verzamelen van nectar, houdt de bij al een kleine portie voor zichzelf, om in haar eigen energiebehoefte te voorzien.

Wallabieke shop Sluiten