Exclusieve honingoogst

Wat is er nog lekkerder dan honing van bij de imker?

Dagverse honing bij de imker! Proefde jij al verse honing, recht uit de korf? Onze pure honing is al wat anders dan bewerkte honing, maar verse honing is o-ver-heerlijk! 
Dat ervaren, dat kan je echter maar een enkele keer per jaar en dat is tevens maar beperkt mogelijk.

Van nectar tot honing

Voordat we honing kunnen oogsten, moeten onze bijen hier eerst hard voor werken. Bijen produceren honing uit nectar, die ze verzamelen op bloemen en planten. Afhankelijk van welke bloemen en planten de bijen bezochten, wordt telkens een andere specifieke honing verkregen. Zo is er klaverhoning, koolzaadhoning, enzovoort. De imker plaatst zijn bijenkasten om deze reden soms strategisch en verplaatst ze als de bloemen op een bepaalde plaats zijn uitgebloeid.

Bijen hebben een speciale, buisvormige tong, waarmee ze nectar uit bloemen kunnen opzuigen. In de maag van de bij worden enzymen, organische zuren en andere stoffen toegevoegd aan de nectar. Dit gebeurt wanneer de bij terugvliegt naar de bijenkast. Daar aangekomen, ‘braakt’ de bij de reeds deels bewerkte nectar uit en geeft deze zo door aan de werkbijen. Zij verrijken de nectar verder met enzymen en onttrekken het overtollige water er deels uit.

De bijen slaan vervolgens de bewerkte nectar op in een cel van de raat. Daar rijpt de honing verder. De bijen wurgen en waaieren de honing zodat het vochtgehalte nog sterk daalt. Wanneer er voldoende vocht is weggehaald, verzegelen de bijen door middel van een wasdekseltje het vakje met de nu rijpe, stroperige honing.

Verse bloemennectar bevat ongeveer 70% water; volrijpe honing nog maar ongeveer 18%.

De honing die bijen maken, dient voornamelijk als voeding voor de bijen zelf. Ook tijdens het verzamelen van nectar, houdt de bij al een kleine portie voor zichzelf, om in haar eigen energiebehoefte te voorzien. We oogsten zelf enkel wat de bijen teveel hebben!

Geniet van ons vloeibaar goud!

Afhankelijk van hoe het seizoen verloopt, voldoende warm en vocht voor de plantjes, hebben onze honingbijen veel kunnen zoemen.

In een workshop leer je op welke manieren honing kan geoogst worden, hoe wij de honing uit een kast halen. Je ziet de toestellen waarmee we dit doen, we leggen alles haarfijn uit en we leggen je ook uit volgens welke regels en voorschriften we dit doen. Uiteraard stellen we je ook onze honingen voor en welke soorten er bestaan.

Maar je komt uiteraard vooral voor iets heel unieks: je neemt de verst mogelijke honing mee naar huis na deze mooie voorstelling!

Reserveer tijdig! Dit aanbod is steeds zeer beperkt.

Volgende data:

INFORMATIE

PlANNING

Gedurende 2 uurtjes na de middag kom je alles te weten over honing.

 

Plaats

Bovendonkstraat 194, 9255 Buggenhout

Wat krijg je van ons ?

  • 2 kg dagverse honing
  •  naslagwerk over honing
  • voorstelling van onze toestellen en werkmethoden

Kostprijs : 75